V Petrovanoch bola nájdená stredoveká kamenná krstiteľnica

18.12.2023 Prešov

Prešov 18. decembra (TASR) - Na dne jazierka v parku kaštieľa v Petrovanoch v okrese Prešov bola pri jeho komplexnom čistení nájdená stredoveká kamenná krstiteľnica. Ako informuje Krajský pamiatkový úrad (KPÚ) v Prešove na sociálnej sieti, pravdepodobne pochádza pôvodne z gotického kostola v Petrovanoch zo začiatku 14. storočia.

"Vytesaná je z jedného kamenného bloku, má okrúhlu kupu a nízku hranatú nohu. Jej jednoduchý tvar bez výzdoby vychádza z neskororománskych foriem. Ako jeden z najdôležitejších predmetov kresťanského kultu boli kamenné krstiteľnice od deviateho storočia povinnou súčasťou liturgického vybavenia kostolov," uvádza KPÚ v Prešove.

Ešte v 60. rokoch 20. storočia sa podľa pamiatkarov nevyužívaná krstiteľnica nachádzala v záhrade Kostola sv. Petra a Pavla, pôvodne Všetkých svätých v Petrovanoch. O jej existencii sa zmieňuje aj Súpis pamiatok na Slovensku z roku 1968.

"Skôr, ako mohla byť vyhlásená za národnú kultúrnu pamiatku, sa stratila. Ako bezvýznamný kus kameňa skončila na dne jazera, v ktorom bola vyše 50 rokov," dodáva KPÚ v Prešove.
 

Vyberte región